SaaS (voluit Software as a Service) is een software licentie model waarbij software in de meeste gevallen aangeboden wordt als een online dienst. Het wordt ook wel eens software on demand genoemd.

Meestal is dergelijke software een cloudoplossing. Dat wil zeggen dat deze zich op een externe server bevindt. De gebruiker krijgt toegang tot de dienst met behulp van een browser of via een API.

Wanneer gebruikers een dienst gebruiken via het internet, maar hiervoor geen software op hun apparaat installeren, worden ze onmiddellijk als SaaS-consumenten beschouwd.

We kunnen verschillende voorbeelden geven van bekende producten die volgens dit model werken:

  • Google Docs office pakket
  • Mailchimp email marketing platform
  • Slack communicatieplatform
  • Dropbox cloudopslag

Naast deze voorbeelden zijn er ook verschillende CRM- en ERP-systemen voor project- en resourcebeheer die als SaaS aangeboden worden. Er zijn nog heel wat andere services die via dit model werken.

Online games vormen een ander, minder voor de hand liggend, voorbeeld. Ze worden namelijk niet als SaaS-oplossingen beschouwd, maar ze zijn beschikbaar als dienst met dezelfde kenmerken. Meestal zijn het MMORPGs (Massively Multiplayer Online Role-Playing Games).

Belangrijkste kenmerken van het SaaS model

Laten we de belangrijkste kenmerken opnoemen die een SaaS-product onderscheiden van standaardsoftware:

  • Gebruikers betalen een maandelijkse vergoeding voor de app of op basis van het volume van de gebruikte diensten. Als het platform niet voldoet aan de verwachtingen van de gebruiker of als de gebruiker niet langer gebruik wilt maken van de dienst, kunnen ze eenvoudig hun abonnement stopzetten.
  • Je kan de software op afstand gebruiken via een browser zonder dat je op je normale werkplek bent. Veel gebruikers kunnen tegelijkertijd op één softwarepakket werken.
  • De software wordt ter beschikking gesteld via een datacenter zonder gebruik te maken van specifieke hardware van de klant zelf. De klant krijgt een kant-en-klare oplossing en hoeft zich niet bezig te houden met het technische aspect.
  • Zulke systemen zijn vaak platform- en browser onafhankelijk, waardoor de technische vereisten minimaal zijn om ze te kunnen gebruiken.
  • Het product wordt centraal aangepast en onderhouden door de aanbieder. Technische ondersteuning is al inbegrepen in de maandelijkse kost.

Sommige SaaS-oplossingen bieden gratis een beperkt aantal functies aan. Voor alle functionaliteiten moet je vervolgens een betalend abonnement aangaan. Dit is een freemium model. SaaS biedt in de meeste gevallen meerdere tarieven aan met verschillende sets van functies.

Software as a Service (SaaS)

Voordelen van SaaS

De software gebruiker die toegang krijgt tot de app huurt deze als het ware. Hiervoor betaalt hij een bepaalde vergoeding voor de gebruiksperiode. Deze aanpak heeft een positief economisch effect.

Het is niet nodig om de technische opzet van de software te bekijken. Je kan meteen de nodige functionaliteit gaan gebruiken voor zakelijke doeleinden.

Naast deze voordelen, kunnen we nog een aantal andere belangrijke voordelen opsommen:

  1. Via SaaS kunnen gebruikers vanaf elke plek met internettoegang de applicatie gebruiken. Ze zijn hierbij niet gekoppeld aan een bepaalde werkplek of computer.
  2. Kleine periodieke financiële kosten in plaats van een substantiële eenmalige kost. Bovendien zijn alle kosten voorspelbaar.
  3. Klanten betalen alleen voor een verhuurdienst zonder teveel te betalen voor diensten die toch niet gebruikt worden. Indien nodig kan je eenvoudig je tariefplan verhogen of verlagen, wat betreft extra functionaliteiten of gebruikersaccounts.
  4. Met behulp van een cloud infrastructuur hoef je geen hardware of software te installeren, bij te bewerken of te onderhouden.
  5. In veel situaties zijn zulke systemen platformonafhankelijk en browser overschrijdend. Dit betekent dat je geen specifiek besturingssysteem of browser nodig hebt om met deze applicaties te werken.
  6. Als je jouw data opslaat in de cloud, maakt de ontwikkelaar er automatisch een back-up van. Dit betekent dat je jezelf in 99,9% van de gevallen geen zorgen hoeft te maken over het verlies van data.
  7. Sommige diensten zijn simpelweg onmogelijk om te implementeren met de beschikbare middelen van je eigen bedrijf. Indien gewenst kan je altijd een oplossing op maat zelf (laten) ontwikkelen, maar dit vraagt veel geld en tijd.

Nadelen van SaaS-oplossingen

Zoals bij elk ander softwaremodel, heeft ook deze aanpak zijn nadelen:

  1. Bij internetproblemen kan je kostbare werktijd verliezen.
  2. Wanneer je gebruik maakt van een SaaS-toepassing worden al je commerciële gegevens bewaard bij een derde partij. Dit kan aanleiding geven tot bezorgdheid op het vlak van privacy als gegevens niet correct worden beschermd.
  3. Het kan moeilijk zijn om een product af te stemmen op de individuele behoeften van een bepaalde klant.

Laten we het samenvatten

Je bent al meerdere keren in aanraking gekomen met SaaS applicaties. Het aantal dergelijke diensten blijft groeien vanwege hun relevantie en gebruiksgemak. In de zakelijke context is dit model niet alleen interessant doordat je snel aan de slag kan gaan, maar ook door het financiële plaatje.

Wij kunnen voor jou een hoogwaardige SaaS applicatie ontwikkelen. Het zal alle noodzakelijk functionaliteiten bevatten die jouw bedrijf zullen helpen om een geheel nieuw niveau te bereiken. Neem contact met ons op en we zullen je snel adviseren wat voor jou de beste oplossing is.